Tradities koesteren maar meegaan in de tijd

Onze muziekvereniging doet al even mee; de club werd opgericht in 1893 en een paar jaar geleden vierden we ons 125 jarig bestaan. Ons ledenbestand bestaat uit jong en oud. Onze opleiding telt diverse leerlingen en dat wil zeggen dat we dus 125 jaar JONG zijn. Naast het feit dat we iedere jonge speler er graag bij willen hebben, kunnen we er niet omheen dat we in Ellecom en De Steeg natuurlijk ook bool staan van de tradities waaraan we als muziekvereniging meewerken.

Zo gaan -normaal gesproken- elke Kerstochtend leden van onze vereniging samen met zingende dorpsgenoten samen op pad om in het gehele dorp mooie Kerstliederen te spelen en te zingen. Deze traditie is al erg oud; volgens erelid Harry Jansen is het ergens in de jaren ’20 van de vorige eeuw ontstaan. Het jaar 2021 lijkt het tweede jaar te worden waarin dit niet georganiseerd mag worden. Maar niks staat een eigen initiatief in uw straat in de weg zolang het maar veilig kan. Er zijn veel verhalen over deze traditionele Kerstrondgang.

Zo weet ik dat de laatste 10 jaar de gehanteerde nummering van de nummers verschilt tussen de zangers en de spelers; hilariteit elk jaar weer. De LED straatverlichting in Ellecom maakt het wel makkelijker om een mooie plek te vinden om te spelen en te zingen. Er staan genoeg palen en ze geven voldoende licht. De traditie eindigde vele jaren in Hotel Avegoor waar in de ontbijtzaal het laatste nummer werd gespeeld en gezongen waarna er koffie en chocomel is. Sinds eigenaarswissel en de komst van ons eigen dorpshuis eindigt daar de muzikale rondgang van dik anderhalf uur. Vrijwilligers zorgen voor een mooie sfeervolle aankleding en zetten de koffie, smeren het Kerstbrood ‘Voor mij begint Kerst als we het rondje lopen en spelen’, aldus een muzikant. Een ander weet zicht een witte Kerst te herinneren waarbij aan de binnenweg een kindje werd geboren en trots voor het raam werd getoond. Daarbij natuurlijk ‘er is een kindeke geboren’.

We hopen op betere tijden waarbij ongestoord de Kerst mag worden aangekondigd.

Site van Muziekvereniging Excelsior Ellecom-De Steeg